Retró nyári filmek - Summer forever projekthét

A következő projekthét, amire felkérést kaptam 2017-ben, a Summer Forever volt. Ez egyrészt ismét magába foglalt egy book tag-et, amit nem hoztam át, másrészt viszont az első teljesen ajánló jellegű bejegyzésem alapjául is szolgált, amiben retró tinifilmeket gyűjtöttem össze, amelyek valamilyen szinten kapcsolódnak a nyár, a nyaralás motívumához. 

Ezek nagyrészt a szüleim generációjának nagy kedvencei, de gyerekként nekem is rengeteg vidám percet okoztak, úgyhogy ha valaki vevő egy kis nosztalgiahangulatra és felfrissülésre, most, hogy hivatalosan is eljött a 2020-as nyár, ebből a régi ajánlómból bátran válogathat. Spoilerek ezúttal nincsenek.


Tüskevár (1967)


Fekete István kultikussá vált regényének adaptációja ez a minisorozat. Nyolc epizódos, átlagosan harminc perc egy rész, a film maga fekete-fehér.

A történet szerint Tutajost (teljes nevén Ladó Gyula Lajos), a vézna, városi fiút a szülei a széltől is óvják, táborba sem engedik. Az egyetlen esélye a nyaralásra, hogy a Kis-Balatonhoz utazhat, ezt azonban csak akkor engedik neki, ha jó a bizonyítványa. Végül megkapja a lehetőséget… Sármellékre utazik, ahol Matula bácsi mentorálásával lassan megtanul boldogulni a természetben, fizikailag, lelkileg is erősebbé válik.

Főszereplők közül Matula bácsit Bánhidi László, Tutajost pedig Seregi Zoltán alakítja, érdekességként megemlíthető, hogy a film nagyrészét nem eredeti helyszíneken, hanem a sármelléki Duna ágban forgatták. 2012-ben bemutattak ugyan egy filmet is a történetből, de népszerűségben messze elmarad emellett a minisorozat mellett.

Én gyerekként nagyon kedveltem magát a regényt (a második kötet, a „Téli Berek” már nem tudott ennyire lekötni), és vitathatatlan, hogy elképesztően könyvhű adaptáció. Mivel nyolc fél órás részről van szó, tíz ujjon meg lehet számolni a változtatások számát, és tényleg remek az üzenet, szépen bemutatja a főszereplő fejlődését, erősödését. Én a látványra kevésbé figyeltem, de utána olvasva megtudtam, hogy több jelenet eredetileg természetfilmekhez készült felvételekből származik, így például a vadmadarakról is nagyon igényes részleteket láthatunk.

Le a cipővel!/Nyár a szigeten (1975)


Csukás István „Nyár a szigeten” c. regényéből készült, két részes film, részenként ötvennégy perc. Főszereplői, néhány fiú, élükön Palánkkal, Bádogossal és Csepcsányival három hónapos kirándulásra mennek. Életükben először teljesen egyedül, lelkesen szabadulnak ki a szülői felügyelet alól, azonban tudtukon kívül a rokonok felkérték a helybelieket, vigyázzanak gyermekeikre… hiszen még csak kisfiúk. A titkos felügyelet egy ideig remekül működik, amikor azonban a gyerekek elkezdik a számháborút, bonyolódnak a dolgok…

A főbb szerepeket Fenyvesi Zoltán, Király László és Bilki Mihály alakítják. Szórakoztató, véleményem szerint leginkább a hangulata megkapó, itt is kellemes, igényes a humor. Nekem néhol sok volt a hangeffekt (például a fűrész pengéjének rezgetik, és Bádogos sisakja berezonál), de még ez sem zavaró, legfeljebb a komikum erősítésére szolgál. Bátran ajánlom, igazi nyári történet, és nem csak gyerekeknek lehet élvezhető.

Indul a bakterház (1980)


Sok szempontból kilóg ez a film a sorból, de az is vitathatatlan, a legnépszerűbb darab az általam összegyűjtöttek között. Szerintem kevés magyar van, aki életében legalább egyszer nem látta, nem csak maguk a mondatai remekül idézhetőek, de még a mémgyárnak is áldozatul esett néhány évvel ezelőtt. Rideg Sándor azonos című regénye alapján forgatták.

A történet főhőse Regös Bendegúz, az égetnivalóan rossz gyerek, akit az anyja egy lókupechez szerződtet, de megszökik tőle, és a bakterháznál köt ki. A bakternél tehénpásztorként dolgozik, de nem jó a sora, így úgy dönt, bosszút áll. Innentől pedig az iszákos vasutas, Koncz bácsi tanácsai nyomán elkezdi megleckéztetni a bakterháziakat…

Nem elsősorban tinifilm, nem is a nyaralás van a középpontban, ellentétben az eddigiekkel, de a hangulata így is remekül illik egy nyári filmmaratonba. A főszerepet Olvasztó Imre játssza, de további fontos szereplők például Koltai Róbert és Horváth Teri. Személy szerint alapfilmnek tartom.

Égigérő fű (1979)


Janikovszky Éva „Málnaszörp és szalmaszál” c. regénye alapján készült film (A regény később a filmmel azonos címen is megjelent). Főszereplője, Misu Budapesten vakációzik nagybátyjánál, Dezső bácsinál, aki a Paripa utcában lakik. Hiába vannak barátai a környéken, a kisfiú unatkozik, amíg meg nem tudja, hogy a bérházban lakó parkőr, Poldi bácsi nyugdíjba vonul, és egyre azt emlegeti, mennyire hiányolja majd a „szép zöld gyepet”. Misu elhatározza, hogy a nyugdíjba vonulás napjára begyepesíti a bérház udvarát, ehhez pedig minden követ meg kell mozgatnia… beszélni régi ismerősökkel, és szerezni néhány új barátot is.

A főszerepeket Hintsch György, Ullmann Mónika, és Rajz János alakítja. Rendkívül bájos mese, amit szerintem akárhányszor újra lehet nézni, gyerekként imádtam. A regénynek is ikonikussá vált mondata „Az a szép zöld gyep”… érdemes tudni, honnan is származik ez a megjegyzés, de tele van más emlékezetes, megmosolyogtató jelenetekkel is.

Keménykalap és krumpliorr (1978)


Újabb minisorozat, és újabb könyvadaptáció, később azonban egyben, egy száz perces filmként is bemutatták (A sorozat 1974-es, a film viszont 1978-ban került a mozikba). A „Le a cipővel!”-hez hasonlóan ez is Csukás István regényből készült, melynek címe azonos a filmével.

A történetben a Vadliba kisdobos őrs tagjai elhatározzák, hogy beteg osztálytársnőjük, Péterke szórakoztatására cirkuszt szerveznek. Mikor azonban oroszlánbőgést vesznek fel az állatkertben, belekeverednek néhány ellopott kismajom ügyébe, és nekiállnak nyomozni az állatok után. Ebben riválisukká válik az „elátkozott fagylaltos” Bagaméri, akinek ugyancsak fáj a foga a majmokért járó jutalomra…

A könyvtől ugyan viszonylag sok az eltérés, de adaptációként is ritkán panaszkodnak erre a filmre. Több kijelentés és jelenet ebből a filmből is kultikussá vált (leginkább Bagaméri alakja és tettei), így ezt is bátran ajánlom. Főként gyerekeknek, kamaszoknak nagyon nagy élmény lehet.

A fantasztikus nagynéni (1986)


A történet ismét könyvadaptáció, Nemere István regényéből készült, akinek a munkáit én gyerekként nagyon kedveltem (egyike volt azoknak az íróknak, akik már kisebb koromban is képesek voltak a science fiction felé fordítani az érdeklődésemet, a „Lars, Don és Ariel kalandjai” c. ifjúsági sorozatával). Ezt a művét nagyon régen olvastam, egy barátom ajánlására, de az eltelt idő ellenére is emlékszem, hogy akkor nagy sikert aratott nálam, Nemere stílusa olvasmányos, a történet bájos és szórakoztató. A film maga vígjáték, a főszerepet Ruttkai Éva alakítja, akinek egyik utolsó, de egyik leghíresebbé vált alakításáról van szó.

A történet főszereplője Máli néni, aki Argentínából tér haza, hogy meglátogassa a családját, és fejébe veszi, hogy meg kell találnia fiatalkori szerelmét, Gergőt. Két unokaöccse, Huba és Csaba otthon kényszerül maradni, míg szüleik külföldön nyaralnak, és a nagynéni felügyeletére bízzák őket… akivel hamarosan beülnek a Tivadar nevű automobilba, és kezdetét veszi egy nem mindennapi vakáció…

Tényleg remek vígjátékról van szó, én már a film elején jókat mosolyogtam, a regényt régen olvastam, így nem merek biztosan nyilatkozni, de emlékeim szerint adaptációként is megállja a helyét, jó színészek játszanak benne, ráadásul két részben megtalálható a videán, így elég könnyen megtekinthető bárki számára.

Összességében ezekről a filmekről úgy gondolom, egészen más képet festenek a nyárról, mint ami mostanában bennünk él. Ezek a történetek szerintem nagy eséllyel elérik, hogy mi is vágyjunk egy aktív nyaralásra a Kis-Balatonnál, de akár Budapestet is új szemmel kezdhetjük látni. Egyedi hangulat, jellegzetes humor jellemzi mindegyiket, amit semmilyen más filmnél nem tapasztaltam, de néha nagyon jól tud esni, némelyik pedig annyira kultuszfilm, hogy jó is, ha az ember ismeri. Remélem, sikerült kedvet csinálnom hozzájuk, jó maratonozást kívánok mindenkinek, aki nekikezd a megnézésüknek. Hamarosan újra jelentkezem:

Valentine Wiggin

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések