Az első top 10 kedvenc karakter lista - 2. helyezett

A Felhőatlaszt először filmben láttam, de rövidesen annyira elvarázsolt az üzenete, a karakterei, a hangulata, hogy kézbe vettem a könyvet, ami azóta is hatalmas kedvencem, már többször újraolvastam (és újra is néztem... a film fénye először megkopott, majd újra felragyogott a szememben, ahogy egyre többet töprengtem rajta. Ebben az elemzésben kissé kritikus leszek vele szemben). Abban, hogy ennyire megszerettem, elég nagy szerepet kapott a második helyezett Szonmi-451, az egyik főszereplő.


"Nekem kellett lennem annak a fabrikánsok közül, aki mindezt szavakba foglalja."

(Szonmi-451)

A második helyezett forradalmár. Szonmi-451 egyszerű klón felszolgálónőként kezd, ám az Unió nevű szervezetnek hála felébred benne a kíváncsiság. Barátnőjével, Juna-939-cel ellentétben talpraesett, és hamar rádöbben, hogy rejtegetnie kell újonnan kialakult érzéseit, tudását. Hamarosan azonban érte megy egy Csang úr nevű férfi, és így megismeri a kinti világot... Sajnos azonban szerencsétlen módon a lusta, és kegyetlen Bum-Szuk Kimhez kerül. Itt ismerkedik meg Ving-027-tel, a katonai célú klónnal. Találkozásukat részletezem még a kapcsolatoknál. Azonban, noha senki nem törődik vele, Szonmi tovább tanul, egyszer ötven napra bennragad egy laborban, és mást sem csinál. Később azonban elkerül innen, doktor Mefinek hála, és egyetemre is mehet, ám mivel társai kinézik (nehezen fogadják el a hiperintelligens klón jelenlétét), magántanuló lesz. Itt ismeri meg Hae-Dzsu Imet (szerelmi szál veszély), és hamarosan az is kiderül, hogy a kedves, vidám fiatal férfi bizony a lázadók közé tartozik, akiknek nagy szüksége van Szonmira. Az Unió Apisz tábornok vezetésével a segítségét kéri, ám csak később, egy borzalmas felismerés után csatlakozik: Az unionisták álcázva egy hajóra viszik, ahol szembesül azzal, hogy a klónokat újrahasznosítható hulladékként kezelik, tizenkét éves szolgálati idejük lejártával megölik, őket. Sőt, mitöbb, a fabrikánsok tápláléka, a Szappan ebből az újrahasznosított fehérjéből készül. Szonmi ekkora lázadók mellé áll, de pontosan tudja, hogy bukásra van ítélve a forradalom... ennek ellenére biztos benne, hogy tetteinek még hatása lesz a jövőben. A történet végén elárulja, végig tudta, hogy minden oldalról manipulálták, mindkét félnek érdekében állt, hogy a dolgok így alakuljanak. Neki azonban meg kellett találnia azt az utat, hogy a különböző érdekek között megvalósítsa a saját céljait, és őszintén bevallom, pazarul csinálta.

Szonmi-451 (Bae Doo Na) a Felhőatlasz filmben
Okos, erős, elképesztően bátor női karakter, kemény szarkazmussal, maró gúnnyal. Megjegyzései bírálják a rendszert, és úgy általában, szinte mindent. Nem nyílik meg a külvilág felé, és abszolút nem érdekli, hogy mit tartanak a döntéseiről. Meghozta őket és kész. Vállalja értük a felelősséget. Távlatokban gondolkodik, és hiába taszigálják ide-oda a valóságban mindig talpon marad. Komoly probléma a filmmel, hogy csak ezek a tulajdonságok nincsenek meg benne. Gyengébb, romantikusabb, aranyosabb karakter lett, és ezzel elveszett a stílusa, ami a második helyre hozta. Hae-Dzsuval való kapcsolatánál még idézem majd a legjellegzetesebb mondatot, amivel azonnal megkülönböztethető a könyvbeli és a filmbeli figura.

Kapcsolatai más szereplőkkel:

Juna-939 és Szonmi-451 - "Most egy titok belsejében vagy, Szonmi"

Szonmi és Juna (Zhou Xun) a Felhőatlasz filmben
Juna volt az első felemelkedő fabrikáns, aki ráadásul azonnal a pártfogásába vette Szonmit. A véletlen viszi őket egymás mellé, de hamar barátok lesznek. Juna már korábban kíváncsivá válik, ám kevésbé tapasztalt, kevésbé talpraesett, így nem tudja rejteni, ami sajnos a halálához vezet. Viszont felébreszti Szonmiban az érdeklődést a világ iránt. Reménykedik benne, hogy a világ olyan szép, amilyennek a könyvekből látja. Szonmi próbálja távoltartani magát a "titoktól", de képtelen rá, ahogyan arra is, hogy rávegye barátnőjét az óvatosságra. Juna megbízhatatlannak, gyávának tartja, így végül egyedül próbál megszökni... ennek azonban nem lesz jó vége, a propaganda eredményeképpen pedig terroristának, erőszakos lázadónak is bélyegzik, hiába nincs semmi igazságalapja. Szonmi utolsó vallomásában elmondja az igazságot, hogy Juna pusztán szabadságra és egyenlőségre vágyott.

Ving-027 és Szonmi-451 - "Meg kell tanulnod olvasni, kishúgom"

Szonmi első segítője és mentora a klón lány, akivel Bum-Szuk Kimnél találkozik. Ving-027 tanítja olvasni (vagy legalábbis elkezdi a tanítását), ahogy az az idézetből is látható, és tovább táplálja éledő kíváncsiságát. Beszél neki arról, hogy a világ mennyivel nagyobb, mint amilyennek látja. Ennek ellenére csak rövid ideig segítheti Szonmit, mivel egy küldetés során meg is hal.

Mefi és Szonmi-451 - "A fabrikánsok a tisztavérűek elé tartott tükrök; s amit e tükrökben látnak, undort kelt bennük. És ezért a tükröket okolják."

Mefi a második, aki tanítja Szonmit. Noha tisztavérű, segíti és támogatja a lányt, lehetőséget biztosít neki a tanulásra. Bejuttatja egy egyetemre, de még őt is meglepi a hihetetlen tudásvágy, amivel mindenhez közeledik. Kíváncsi a látásmódjára a világról, és a fent említett idézetből is látszik, hogy széleslátókörű, intelligens ember. Szeretné, ha Szonmi kijárna a világba, így végül ő juttatja el Hae-Dzsu Imhez is, aki mellett betetőzheti a fejlődését. A Mefivel töltött idő nem az útja kezdete, és nem is a vége... de az egyik legfontosabb állomás.

Hae-Dzsu és Szonmi-451 - "Szerette Hae-Dzsu Imet?" "Mondja meg az Önimádó Elnöknek, hogy erről majd kérje ki a ma még meg sem született történészek véleményét."

Szonmi és Hae-Dzsu (Jim Sturgess) a Felhőatlasz filmben
Érdekes kapcsolat, annyi biztos. Szonmi-451 és Hae-Dzsu között lassan alakul ki a vonzalom, a lány eleinte egyenesen irritálónak találja a viselkedését. Később azonban meg kell bíznia benne, és ez lassan barátsággá változik, később pedig... na, igen, mindannak ellenére, ami kettejük között történt, Szonmi soha, egy szóval sem mondja, hogy ez tényleg szerelem volt. Én ennek ellenére erőteljes, jó párosnak tartom őket, sőt úgy gondolom, igenis voltak érzelmeik egymás iránt. De Szonmi karakterének erősségét mutatja, hogy soha, egy pillanatig sem függött Hae-Dzsu-tól. Megtettek együtt egy utat, és felismertek együtt sokmindent... de két különálló személy maradtak, akik támogatták egymást, akár szerelemben, akár nem. Éppen ez az, ami még fáj a filmben, hogy ott nincs meg ez a függetlenség. Válaszként erre a kérdésre könnyek között vallja, hogy mennyire szerelmes volt, és ez nem ő. Ha hosszabb távon láttuk volna a kapcsolatot, talán meg lehetett volna pontosan határozni, mi volt köztük... de annyit érdemes megjegyezni, hogy Szonmi élete egyetlen boldog órájaként közös filmnézésüket jelöli meg.

Személyes vélemény a karakterről:

Sok hozzáfűznivalóm már nincs, Szonmi erős, forradalmár karakter, akinél tényleg igaz, senkit nem határoz meg, minek születik. Ő klón volt, elnyomott felszolgáló, mégis az egyik legokosabb, legbölcsebb, leghatározottabb szereplő, akivel valaha találkoztam az irodalomban. Na és persze, képviseli a feminista szálat is, ami nem árt, ha megjelenik a dobogón. Egy szó mint száz: Teljes mértékben megérdemli a második helyet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések