Az első top 10 kedvenc karakter lista - 8. helyezett

Az első top 10 listámon a nyolcadik helyet Arkagyij és Borisz Sztrugackij Delelő Univerzum regényciklusán belül a Kammerer-trilógia főhőse vitte el. Makszim rendkívül szerethető figura, aki már az első kötet után a szívemhez nőtt - ez a "Lakott Sziget" c. regény - de azóta, hogy megírtam ezt az elemzést, volt lehetőségem elolvasni a trilógia további részeit is, és rádöbbentem, hogy még annál is mélyebb karakter, mint eredetileg gondoltam volna.

2015-ben ezzel a bejegyzéssel foglaltam össze a meglátásaimat vele kapcsolatban.


Az egészről kétségkívül az a hülye vigyora tehet...
(Guy Gaal Makszimról)

Ahogy az idézetből is sejthető, Makszim naivan optimista karakterként kezdi a történetet, akinek legfőbb jellemzője, hogy kilóg a regény sötét, komor világából. Hiába okos, erőteljes figura, rendkívüli képességekkel, mégis sokkal jóindulatúbb, és sokkal jobban bízik az emberekben, mint azt az ember ebben a helyzetben várná. Erre is utal az idézet, a körülötte lévőket dühíti állandó vidámsága, pozitív hozzáállása, kíváncsisága, gyanúsnak, kívülállónak tartják. Mindamellett nem egy ember akad, akit vonz ez a lelkesedés, pont azért, mert hiányzik a világából.

Makszim Kammerer (Vaszilij Sztepanov) a "Lakott Sziget" c. filmben
Már a történet elején kiderül, hogy Makszim húszéves, de nem akar felnőni. Guy többször is kijelenti, olyan, mintha az egész helyzetet egy játékként fogná fel. Éppen ezért van valami gyermeki a karakterében, ezt rengeteg idézet is mutatja ("Komoly, felnőtt emberek nem mennek a Szabad Kutatások Csoportjába. Megvannak a maguk komoly, felnőtt ügyei...") Az, hogy főszereplőnk még felfedezni indul, noha visszautalnak rá, hogy sokan mondták neki, már idős hozzá, csak bizonyítja, hogy Makszim lélekben még nem nőtt fel teljesen. Nos a Szaraks bolygó zord, intrikákkal teli világa a tökéletes hely erre. Ahhoz, hogy túl tudjon élni, meg kell tanulnia kételkedni és gyanakodni. Lépésről lépésre tudatosul benne, hogy ebben a helyzetben igenis van egy brutális katonai diktatúra, gyilkosság, igazságtalanság, szenvedés a mindennapok része. Fordulópontok, mikor ölnie kell, védekezésből, vagy parancsra, mikor végignézi a barátai halálát, mikor őt is hétszer lelövik. A karakterének erősségei megmaradnak, továbbra is okos, és továbbra is jót akar, egyedül ez a gyermeki naivitás vész ki belőle fokozatosan, ami, ha megkedveljük, nagyon szomorúnak hat.

Kapcsolatai más szereplőkkel:

Guy Gaal és Makszim:

Lassan kiépülő, de nagyon erős barátságról van szó. Guy tökéletes ellentéte a főhősnek, kételkedő és komoly minden újjal szemben, de saját társadalmi rendszerében szilárdan hisz. Véleménye határozott, és nehezen megmásítható. Éppen ez válik a legnagyobb nehézséggé, amikor Makszim saját pártjára szeretné állítani, ám onnantól, hogy ez sikerül, hogy bebizonyítja neki tévedését, Guy feltétel nélkül megbízik benne, követi, támogatja, és igazi barátja lesz. Örül a húga és közötte kiépülő vonzalomnak, és egyben ellensúlyozza naivitását, ami nagyban növeli az esélyeket. Barátságuk erősségét mutatja, hogy Guy halála az, ami Makszimot végül végső döntésre sarkallja, és ezzel eldönti a teljes regény végkifejletét.

Rada Gaal és Makszim:

Következzen a szerelmi szál, ami a könyvváltozatban nagyon enyhe, a filmben azonban felerősítették. Rada Gaal és Makszim között az eredeti történetben is azonnal kialakul valami, és tényleg aranyos párost alkotnának. Radában még van valamennyi a vidámságból és kedvességből, ami nem jellemző a történetben, és ebben hasonlít a főszereplőre. Természetesen, ha van bármilyen romantika két karakter között, akkor mindenki más azonnal ugrik a témára, egyiket zsarolják a másikkal, másikat az egyikkel, és éppen ez lehet az oka, hogy a regényben végül nem lett a dologból tényleges kapcsolat. Makszim nem akarta bajba sodorni Radát, így inkább nem került közel hozzá, ami teljesen érthető, így nekem nem passzolt a filmbe a happy end kettejük között.

Vándor és Makszim:

Riválisok, és szövetségesek, de inkább az előbbi. Vándor pozitív de tenyérbemászó figura, akit Makszim szemén keresztül látva mi is könnyen megutálunk. Nem akar rosszat, de céljait olyan álszent, intrikus módon éri el, ami éles ellentétben áll a főhős őszinteségével és jóindulatával, éppen ezért látványos kettejük konfrontációja, majd évekkel később, a második kötetben közös munkája. A különbségeik jelentenek egy erős dinamikát, ami szerintem nagyon érdekes.

Személyes vélemény:

Makszim Kammerer a "Lakott Sziget 2. - Az összecsapás" c. filmben
Hogy miért szeretem... Pont azért, amiért kilóg az egész történetből. Hogy vidámabb, őszintébb, kedvesebb karakter, mint amit az ember olyasvalakitől várna, aki képességeit tekintve gyakorlatilag szuperhős (még a szíves is megsérülhet, ha nem a fejét lövik meg, akkor bármit túlél). Emellett intelligens, bátor, és egyszerűen szerethető. És persze állandóan vigyorog. Lehet valakit nem kedvelni, aki állandóan vigyorog?

További megjegyzés, hogy az említett szerelmi szál baki ellenére mindenkinek nagyon ajánlom a filmet. Fent van a Youtube-on, magyar felirattal, orosz nyelven megnézhető. Makszim, Rada, Guy, mindegyikükre remek színészt választottak (különösen Makszimra, ha engem kérdeztek :)) és tényleg bravúros a megvalósítás, nem érdemes kihagyni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések