Az első top 10 kedvenc karakter lista - 4. helyezett

Ahogy már említettem, az első listán két Metamorfózis karakter is helyet kapott, és egyikük, az alábbiakban elemzett Aira a második listámon is meg tudta tartani a helyét. Eleinte úgy írtam le, mint az egyik kedvenc manipulátoromat, és ez hellyel-közzel továbbra is igaz... bár ahogy az újraolvasások és újraelemzések egyre tágabb értelmezést adtak a karakterének, már egészen más okok miatt szeretem.

Személyes elképzelés Airáról
(szerkesztett fénykép)

"A társadalmi felelősségi indexed fontosabb neked, mint az eleven emberek."
(Alba Airának)

Timor-Alkról kilencedik helyzettként beszéltem, de most elérkezett az idő negyedikként a történet manipulátorának elemzéséhez. Mindenekelőtt megjegyzem, Aira sokáig versenyben állt a harmadik helyért is, de végül sajnos lecsúszott a dobogóról. Ennek ellenére okos, gúnyos, a felszín alatt viszont nagyon is emberi karakter. Amilyen sérthetetlennek és idegesítőnek hat első megjelenésekor (mondjuk, én azonnal megkedveltem), olyan szerethetővé és igazságossá válik a végére. Nagyon kétarcú karakter, olykor félelmetes és tiszteletet parancsoló, máskor viszont segítőkész és jóindulatú. Szigorú, és mindig pontosan tudja mit akar, de ennek ellenére, vagy épp ezért retteg attól, hogy hibázhat. Mindig, mindenben szerepet vállal, és közös jellemzője Timor-Alkkal, hogy nem adja fel (az utolsó előtti jelenetben Andrej megállapítja, hogy Aira arca olyan, mint aki már semmin nem változtathat. Megjegyzi, hogy a közömbös, "mindenen kívül állás" annyira szokatlan tőle, hogy az már ijesztő.) És pont ez teszi százszor szerethetőbbé, mint a sorozat további manipulátorait (Maximot és Kozsennyikovot). Hogy ő nem különíti el magát az irányítottaktól sőt, ez igazából nem is helyes szó. Andrej és Timor-Alk mindketten az ő vezetése alá kerülnek, és mindkettejüket aktívan segíti, és támogatja. Igazából három különböző néven emlegetik: teljes neve Ajri-Kaj, de megjelenik mint Mahajrod, és a harmadik, legtöbbet használt az Aira. Noha nem úgy fest, mint aki a rendszer pártján áll, a társadalmi felelősségi indexe 1-es, a legmagasabb, ami elérhető.

Rendkívüli képességei vannak, többek között az, hogy képes újraéleszteni a halottakat, sőt, egy jelenetben "a kezéből tucatnyi zöld kacs nő ki". És mindemellett, csak úgy általánosságban óriási karakter. Olyan stílusban beszél mindenkivel, hogy szinte sosem hazudik, mégis tökéletesen eléri a céljait. Megkedvelik a regény szereplői, és az olvasó is. Még kinézetre is furcsának találták ki, a szeme szürkéslila, a haja pedig fekete vagy ősz, attól függően, hogy használta-e a képességeit rövid időn belül. A továbbiakat inkább a kapcsolatokon keresztül mutatom be, sokat könnyít a dolgon.

Kapcsolatai más szereplőkkel:

Timor-Alk és Aira:


Zavarosan induló, és általában véve kissé meghatározhatatlan kapcsolat. Aira vizsgálja Timor-Alk tűrőképességét is, ugyanakkora azonban vigyáz rá, esélyeket ad neki, megvédi. Szüksége van rá a céljai eléréséhez, ugyanakkor ismét, nem színtisztán felhasználja. Hamar kiderül, hogy Timor-Alk anyja az, aki miatt Aira mindenképp védeni szeretné a fiút. Eleinte fölényesen viselkedik vele, később azonban kialakul kettejük között egy kölcsönös bizalom. Mivel egyikük gondolataiba sem látunk bele, csak külső szemlélőként érzékelünk mindent, így az, hogy mi miért, és hogyan történt az ő esetükben homályos. Nem meghatározható, Apa-fia pártfogó-pártfogolt, manipulált-manipulátor, vagy barátság kapcsolat, sokkal inkább ezek elegye. De az biztos, hogy nagyon fontos szál a történetben.

Sana és Aira:

Szépen kerülgetve a szerelmi szálat, jöjjön a második kapcsolat, ami ennek eredményeképpen jött létre. Sana sokszorosan keresztbetesz Airának, a legtöbb közös jelenetük üvöltözéssel zárul, mégis hamar kiderül, hogy Timor-Alk nagyanyja nagyon szereti a férfit. Dühös rá, Timor-Alkot idézve: "Infantilis hímnek nevezi, úgy véli, nem méltó a státusára." Ez is egy olyan kapcsolat, amibe nehéz belelátni, ahogy általában Aira múltjába. Nem tudni, hogy a nő pontosan mit akar elérni, ahogy az sem tiszta, hogy mi történt Alba halála után. Csak annyi biztos ismét, hogy meghatározó kapcsolatról van szó.

Alba és Aira:

És végre egy kapcsolat, ami többé-kevésbé letisztult. Sana lánya Timor-Alk anyja, és negyedik helyezettünk valamikor a múltban egy párt alkottak, kisgyerek koruktól kezdve ismerték egymást, ám a férfi megszállottan készült a Próbára, nagy célok vezérelték, ellentétben a lánnyal, aki ebből azt szűrte le, hogy nem fontos neki. Alba tehát elképzelt magának egy férfit és egy világot, ami számára tökéletes volt, és ez a világ összedőlt Timor-Alkkal, akinek születésekor az anyja már halott volt. Aira szempontjából a történet legrosszabb pontja, hogy az érzelmei valószínűleg nem tűntek el. A Próbán, amikor a körben kell maradniuk, őt ennek a lánynak a sikolya próbálta eltéríteni, később ismét feltűnik, többek között valószínűleg ezért segíti ennyire Timor-Alkot. Ugyanakkor élete egyik legnagyobb hiábájnak tartja, hogy így alakult a kapcsolat (mikor Andrej megjegyzi, hogy sosem hibázik annyit mond: "Hibáztam már. Csak kevesen tudnak róla.") Hogy ténylegesen miatta alakult-e így a végkifejlet, jó kérdés, de az tény, hogy nem az a fajta ember, aki mindent odadob a szerelemért (ha az a fajta lenne, sosem kerül a negyedik helyre). Alba viszont ilyenre vágyott, erre remek példa az elemzést kezdő idézet. Nem működött a kapcsolatuk, de a nyoma megmaradt.

Andrej és Aira:

A legátláthatóbb kapcsolat következik, tekintve, hogy Andrej szemszögéből látunk szinte mindent. A jellege egyértelmű, Aira itt a manipulátor szerepét tölti be. És jó benne. Nem tudjuk eldönteni, hogyan viszonyul a Andrejhez, ahogy ő sem, de korrekt, őszinte, és jól adagolja az információkat. Sokat tud, de nem fecseg ki semmit, amit nem kéne. Eligazítja a főszereplőt, irányítja, vezeti, segíti. Andrej szintén igyekszik támogatást nyújtani neki, Timor-Alk újraélesztésekor is ő van jelen. Mikor Sana ennek kapcsán megvádolja Airát, a férfi ismét kiáll mellette "hülyét csinál magából, és hazudik, mert nem tudja, kit vádolnak és mivel". A regény végén, Andrej felismerve saját képességeit meg is menti Airát, aki ekkor már teljesen nyíltan, mindent megoszt vele. Összehasonlítva az előzőekkel, ez a kapcsolat nem hasonlít sem Szaska és Kozsennyikov félelmen alapuló, sem Maxim és Arszen bábú bábjátékos párosára. Aira is emberi marad, és ezért könnyű felismerni, hogy végig jót akar.

Személyes véleményem a karakterről:

Ha eddig nem derült volna ki, zseniálisnak tartom ezt az embert. Nehéz más szóval leírni, szimpatikus jól megalkotott figura, ahogy van. Nem tudom nem kedvelni, és szerintem nem csak én vagyok vele így.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések