Az első top 10 kedvenc karakter lista - 9. helyezett

Az első top 10 kedvenc listám kilencedik helyét egy Metamorfózis karakter vitte el - az Andrej és a Föld Zarándokai c. könyv nem véletlenül kapott több bejegyzést is a blogomon, ha nem is a sorozat legjobb, de határozottan legszerethetőbb darabjáról van szó... és ebben vitathatatlanul nagy szerepe van a karaktereinek, akik közül ketten is helyet kaptak ezen a toplistán. Timor-Alk, a kilencedik helyezett később ugyan elveszítette ezt a címet, de a másik tag a mai napig stabilan tartja.

Az alábbi rövid írással tisztelegtem 2015-ben Timor-Alk karaktere előtt.

Noha nem Metamorfózis fanart, de a könyv olvasása közben nagyon hasonlóan képzeltem el Timor-Alkot.
(Forrás)

"Magas indexet akarok, olyat mint a nagyanyámé. Az indexeknek legalább nincs bőrszínük."
(Timor-Alk)

A kilencedik helyezett kitaszított tizenéves. Már kinézetre is kilóg a többiek közül, a haja zöld, a bőre sápadt, olykor átetsző, néha változtatja a színét, haványzöld, halványrózsaszín, sőt olykor lila. A vére sem vörös, hanem rózsaszín. Nagyon érzékeny minden fizikai és szellemi ingerre, így elképesztően alacsony a fájdalomküszöbe (ha megszúrja egy tű, már azt is pokoli fájdalomként éli meg), képességeinek erőssége is nagyban függ attól, hogyan viszonyul hozzá a környezete (pl. ha szerető közeg veszi körül, tökéletesen képes regenerálni magát, rövid idő alatt, ha viszont negatív érzelmekkel viszonyulnak hozzá, csak lassan és nehézkesen képes ugyanarra, ha egyáltalán képes rá). Nagyon jól lát a sötétben, és a képzelőereje olyan erősségű, hogy amiről elhiszi, hogy lehetséges, az meg is történik (például virtuális parázson futva, amely nem éget, ha igazinak hiszi, komoly égési sérüléseket szenvedhet)

Timor-Alk mesztic, apja Árnyék, az anyja képzeletének szüleménye. Épp ezért ő maga is olyan, mintha csak részben kötődne a fizikai világhoz, ennek köszönhető rendkívüli képzelőereje. Emlékszik a születése előtti időkre is, többek között arra, hogy az anyja két évig nem akarta megszülni. Harcias szellem, kész küzdeni, vágyik a függetlenségre, és ezáltal a tiszteletre. Az idézet is erre vonatkozik: A nagyanyja nevelte, akinek nagyon magas a felelősségi indexe, éppen ezért Timor-Alk is úgy gondolja: Ha bebizonyítja, hogy ura önmagának, képes arra amire a társai, sőt többre is, akkor elérheti azt, amit a nagyanyja, és kitaszítottsága ellenére kivívhatja magának a tiszteletet. És ezért bármeddig képes elmenni, és pont ezt csodálom ennyire a karakterben. Erőteljes és kitartó. Ami másoknak erőpróba, az számára százszor nehezebb. Mások felsértik a bőrüket, beforrasztják a sebet, nem jelent komoly fájdalmat számukra, de akinek a tűszúrás is borzalmas, annak rossz belegondolni, milyen lehet megvágni magát. A virtuális parázs a többieknek nem jelent gondot, nem is bocsát ki hőt, de ő másodfokú égési sérüléseket szenved tőle. Legtöbben jól tájékozódnak echolokációval, ő emlékezetből akarja megcsinálni, amibe majdnem bele is hal. De megcsinálja, és nem adja fel. És pont ez a legjobb a karakterben, hogy soha, egy percre sem merül fel benne, hogy visszalépjen. Gúnyolhatják, kinézhetik, akkor is megcsinálja, amibe belekezdett, legyőzve félelmet és fájdalmat.

Andrejjel gyakran beszélget, többek között azért, mert mindketten kitaszítottak. Timor-Alk nem átlagos tizenéves fiú, és a főszereplő pont azt az énjét akarja előhozni belőle. Kiborítja, amikor felmerül annak lehetősége, hogy amit elért, nem saját erejéből érte el... Nem akar kötődni senkihez és semmihez, ragaszkodik ahhoz, hogy mindent kiérdemeljen, amit kap, és ennek megfelelően becsületes karakter. Egy másik szereplő, akivel nagyon fontos a kapcsolata, Aira, aki noha gúnyolja ("Neked meg milyen moslék folyik az ereidben?"), mégis megmenti az életét a sajátja kockáztatásával, új és új esélyeket ad neki, gyakran támogatja, megnyugtatja, noha ezt is nyersen, saját stílusában teszi. Szüksége van a céljaihoz is Timor-Alkra, de ugyanakkor jóindulattal cselekszik, és a fiú sokat köszönhet neki. A harmadik tényező a nagyanja, aki egyrészt példakép (a történetben a második legmagasabb a felelősségi indexe) másrészt azonban az, akitől Timor-Alk fokozatosan függetleníti magát. Sana egyértelműen nagyon szereti őt, de nem támogatja részvételét a próbán, félti, védelmezné. Ki is mondja, hogy az unokája teljesen tőle függött... ő pedig továbbra is tőle függ.

Végül pedig, hogy miért is szeretem Timor-Alk karakterét. Elképesztően jóindulatú, becsületes, szeretetreméltó fiú, nem lehet utálni (Andrej meg is jegyzi egy beszélgetésük során, hogy "Szent ez a fiú." Nagyon találó.) Az ilyen jellegű karakterek nem szoktak igazán erősek lenni, de ő az. A kitartás, az akaraterő mintaképe, szimbolizálja azt, hogy akármilyen gyenge vagy, ha igazán akarsz valamit, el tudod érni. Ő az, aki tényleg úrrá lesz önmagán, a saját gyengeségein, és én ezt imádom benne. Amellett, hogy különleges, kitaszított van egy olyan ereje a karakterének amit nem lehet nem csodálni. Soha nem adja fel, emellett pedig van egy minden más szereplőnél erősebb kapcsolata a természetfelettivel, ez főleg erős képzelőerején, és azon látszik, hogy lát a sötétben. Természetesen ajánlom a könyvet is, már csak ezért a karakterért megéri elolvasni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések