Az első Top 10 kedvenc karakter lista - 10. helyezett

A G-portálos oldalt az első Top 10 kedvenc bejegyzéssorozattal nyitottam meg, aminek azóta született egy újragondoása is, a második kettészedett listával, amit ugyancsak közzéteszek majd. Az első listában visszafelé haladtam, és még elég szigorú követelményként jelöltem meg, hogy a karakterek, akik szerepelnek benne, csak sci-fi történetek szereplői legyenek. A tizedik helyet egy méltán népszerű sorozatszereplő, Jack O'Neill vitte el.



" Teal'c... Mi ez a haj?"
(O'Neill Teal'c-nek, az újjáéledése után azonnal)

A tizedik helyre a Csillagkapu sorozat első 8 évadának egyik főszereplője került. Az idézet egy látszólag teljesen lényegtelen mondat, mégis úgy döntöttem, ez az első, ami eszembe jut, ha O'Neill-re gondolok. Miért? Mert egy hibernált, halálközeli állapotból visszatérő ember normális esetben nem addig kopasz munkatársának hajára kérdez rá. O'Neill igen. És pont ez az, ami bejutatta a Top 10. listába.

Jack O'Neill (Richard Dean Anderson)
Ahogy a Stargate leírásnál is írtam, a múltja tragikus, a fiát elvesztette, nem sokkal ezután a házassága is tönkrement. Emiatt az eredeti filmben még egy depressziós, komoly, lelkileg összeomlott karakterként jelenik meg. Ekkor még nem is Richard Dean Anderson alakítja, hanem Kurt Russel. Később, a sorozatban azonban már sokkal könnyedebb, sokkal szerethetőbb karakterként jelenik meg, ő szolgáltatja a sorozat humorát, ami ezzel a múlttal óriási szó, mutatja a karakter erejét. Jó vezető, olykor komolytalan viselkedése ellenére ért ahhoz, hogy húzza ki csapatát a csávából. A tudományos fejtegetésekkel, amiket főleg Cartertől és Danieltől hall, nehezen boldogul, rengeteg humoros megjegyzése van ezekben a szituációkban. A diplomáciához nincs érzéke, de megszólalásai a tárgyalásokon, mikor kezd elege lenni a vitázó felekből, többnyire jól veszik ki magukat. Végletekig őszinte, ami részben összefügg a már említettekkel, de csak még jobb karakterré teszik.

Egyik legfontosabb jelenete, amikor letöltik az agyába az Ősök (magasabb létsíkra emelkedett idegen lények, a sorozat Univerzumában ilyen volt pl. a Pendragon legendakör Merlinje és Morganája) tudását, ezáltal elvezeti csapatát az antarktiszi bázishoz, ahol szintén az Ősök fegyverét használva megmenti a Földet. Később egy másik idegen faj, az Asgardok egy képviselője, Thor távolítja el agyából a tudást, így megmentve őt, és ekkor hangzik el az idézet is. Ő deríti ki azt is, hogy O'Neill különösen fejlett egyede az emberi fajnak, éppen ezért jelzést iktatnak a DNS-ébe, hogy senki ne végezhessen rajta genetikai kísérletet. Később előléptetik tábornokká, így a 8. évadban már kevesebbet szerepel, a háttérből irányít, nem megy csapatával a bolygókra. A 9. évadban végleg elbúcsúzik a sorozattól, és csak két további részben jelenik meg.

Sam (Amanda Tapping) és Jack
Már a Stargate véleményezésnél is megemlítettem a kapcsolatát Samatha Carterrel akivel mellesleg végig szurkoltam, hogy összejöjjenek. Rengeteg utalás volt, alternatív univerzumokban gyakran jegyesek, vagy házasok voltak, később el is ismerik, hogy több van köztük mint munkatársi kapcsolat, de ez a Légierő szabályzata miatt sajnos nem megengedett. Külső tényezők is akadnak, Carternek egy ideig vőlegénye van, O'Neill-nek is lesz külső kapcsolata, de a sorozat egyik készítője is kijelentette, hogy az ő fejében a két karakter, ha karrierjüknek vége, mindenképp egy párt alkot, és ha ezt készítő mondja, akkor nyugodtan tarthatom így én is :)

És végül, hogy miért is szeretem a karaktert... azért, mert teljesen emberi. A stílusa, a viselkedése egy életszerű, reális figuráé, aki függetlenül a rengeteg szerethető, erőteljes karaktertől, mégis el tudja vinni a hátán a sorozatot, és sajnáltam, amikor mellékszereplővé, sőt, később vendégszereplővé válik. Az utolsó két évadban őt valamennyire pótolni hivatott Mitchell, de hiába humoros, hiába jó karakter, egyszerűen nem ugyanaz. Később az Atlantisz sorozatban kedvelem Shepardet, de megint csak: Egyszerűen nem ugyanolyan, mint O'Neill. Ezzel nincs semmi baj, ők mindketten különálló karakterek, de nekem az eredeti sorozat vicces, emberi főszereplője igenis hiányzik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések